Vallträning i Kisa

Idag var vi hos Madde och Jörgen Olsson i Kisa och hälsade på och tränade vallning. Tyvärr glömde vi ta kort för vi var så upptagna med annat. Det är alltid lika trevligt att träffa dem, och 'barnen' som nästan inte är några barn längre kunde vi konstatera på hemvägen. Det  är tur att vi själva inte ändras något med tiden, eller hur?!

Jörgen har hand om ett 20-tal Texel-tackor hos en granne och vi vallade på dem. Jörgen har inte haft hand om tackorna så länge så de var inte så vana vid hund och att bli vallade men de var rätt så snälla ändå.  Fast det är klart att de visste var de bodde så det fanns en hel del dragningar men det är bara bra. Det är ju jättebra att få möjlighet att träna på svårigheter, det är ju dem som ställer till det på tävlingar, och även på hemmaplan, men på hemmaplan är svårigheterna mer förutsägbara.

Det var väldigt givande träning och jag, som tränade med Liz, fick många tankeställare och idéer. Framförallt är det lärorikt att se en erfaren fårbonde att agera med sin hund.  Att se Jörgen att jobba med både hunden och fåren är alltid ett nöje, det sker inte utifrån ett regelverk utan allt sker utifrån en praktisk synvinkel som i alla fall för mig är lätt att glömma bort.

Jörgen visade också hur han jobbar med delning, singling och sortering, och där fick jag också många tankar genom att titta hur han jobbar med fåren och hundarna. Jörgen hade med sig både Belle och Hill, båda erfarna och duktiga men väldigt olika i sitt sätt att jobba. Jag provade på delning själv också men det återstår en hel del att träna på, kom jag fram till!

Och inte nog med att det var trevligt och lärorikt, det var också jättefint väder i Kisa och solen var framme. Det är vi ju inte bortskämda just nu. Jag läste i någon tidning att vi hade haft fem soltimmar i december. Det ska vi komma ihåg när vi sitter i skuggan i juli och tycker att det är varmt och soligt! Förresten, nu är det bara ett halvår kvar till midsommar.


Kommentarer
Postat av: Jörgen Olsson

Hej, och tack för igår. Trevligt när ni dyker upp. Liz går ju himla fint och ska bli kul å se nästa sommar på alla IK1:or ni ska göra tillsammans. Få se om vi hittar motivationen att hasa oss ut på tävlingsbanan 2008. Gott Nytt År alla som läser detta.

2007-12-31 @ 08:28:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0