Vallträning i Kisa

Idag var vi hos Madde och Jörgen Olsson i Kisa och hälsade på och tränade vallning. Tyvärr glömde vi ta kort för vi var så upptagna med annat. Det är alltid lika trevligt att träffa dem, och 'barnen' som nästan inte är några barn längre kunde vi konstatera på hemvägen. Det  är tur att vi själva inte ändras något med tiden, eller hur?!

Jörgen har hand om ett 20-tal Texel-tackor hos en granne och vi vallade på dem. Jörgen har inte haft hand om tackorna så länge så de var inte så vana vid hund och att bli vallade men de var rätt så snälla ändå.  Fast det är klart att de visste var de bodde så det fanns en hel del dragningar men det är bara bra. Det är ju jättebra att få möjlighet att träna på svårigheter, det är ju dem som ställer till det på tävlingar, och även på hemmaplan, men på hemmaplan är svårigheterna mer förutsägbara.

Det var väldigt givande träning och jag, som tränade med Liz, fick många tankeställare och idéer. Framförallt är det lärorikt att se en erfaren fårbonde att agera med sin hund.  Att se Jörgen att jobba med både hunden och fåren är alltid ett nöje, det sker inte utifrån ett regelverk utan allt sker utifrån en praktisk synvinkel som i alla fall för mig är lätt att glömma bort.

Jörgen visade också hur han jobbar med delning, singling och sortering, och där fick jag också många tankar genom att titta hur han jobbar med fåren och hundarna. Jörgen hade med sig både Belle och Hill, båda erfarna och duktiga men väldigt olika i sitt sätt att jobba. Jag provade på delning själv också men det återstår en hel del att träna på, kom jag fram till!

Och inte nog med att det var trevligt och lärorikt, det var också jättefint väder i Kisa och solen var framme. Det är vi ju inte bortskämda just nu. Jag läste i någon tidning att vi hade haft fem soltimmar i december. Det ska vi komma ihåg när vi sitter i skuggan i juli och tycker att det är varmt och soligt! Förresten, nu är det bara ett halvår kvar till midsommar.


En mulen vinterdag

Egentligen är det inte så tokigt i alla fall med mulna vinterdagar även om det inte hade gjort något att få se solen lite då och då.  Det blir fina bilder med 'vinterstämning' även om det inte finns någon snö. Det kanske är så att vi får vänja oss vid snöfria vintrar med några plusgrader, men det får framtiden visa. Allt har sina för- och nackdelar, mindre vedåtgång och mer lera i köket.

Några av våra leicester-får i träningshagen.

Några av våra leicester-får i träningshagen.

Träningsgruppen är ganska lättfotad, än så länge i alla fall. Annars verkar våra leicester i stor grupp (70 tackor) vara ganska tröga. Vi har ju haft dessa får bara i ca 3 månader så det tar lite tid att forma dem. De verkar inte alls vara speciellt sociala och nyfikna men det har  sina fördelar också. Det första gotlandsfåren gjorde var att springa runt hela hagen och se om det fanns den minsta öppning där man kunde rymma. Och inte var det p g a de inte hade att äta utan av ren nyfikenhet. Så fördelen är att leicester verkar nöja sig med det som finns innanför stängslet.


image7Valpen Ninja, snart tre månader, växer så det knakar. Den här bilden är ca en vecka gammal och man ser verkligen hur hon utvecklas vecka för vecka. Det blir mycket spännande att se hur hon blir vallningsmässigt. Annars i vardagen är hon otroligt lätt att ha att göra med, hittar på lite bus då och då men det hör ju till. Liz vallar. image8
Jag försöker hålla igång med träningen även under vintern för att inte kunskaperna ska rosta helt och hållet. Det blir träning ute i hagen bara på helger eftersom jag jobbar heltid utanför hemmet på veckorna ,och nu när jag är ledig runt jul och nyår tränar vi varje dag. På veckorna när det är kolsvart ute tränar jag lite närarbete bland fåren inne i lagården. Dels tror jag att det är bra att hålla igång hunden regelbundet och jag vill vänja våra nya tackor vid hund i närarbete. Det underlättar enormt mycket att ex. kunna använda hunden bakom fåren i hanteringsrännan. De flesta av våra leicester-tackor väger ca 85-95 kg så det går inte att hantera dem med handkraft.  Det är bättre att använda knoppen än kroppen när man ska hantera dem, och hitta smarta sätt för sortering, avmaskning, vägning etc. Med en bra hund och en våg samt sorteringsgrind kommer man långt och kan göra det mesta utan att behöva anstränga sig speciellt.

Idag har Liz och jag tränat malteserkors, det är inte helt lätt men vi får kämpa på lite mer. Vi kan få fåren att gå genom korset och när vi lyckas med det så blir jag så glad så jag vet inte vart jag ska ta vägen så ännu har vi inte lyckats göra hela momentet.


Ninja bara växer...

... och växer, och allting fungerar jättebra fortfarande. Hon tycker att det är väldigt spännande att få följa med till fåren och vara med när vi utfodrar dem. 

Idag tränade jag lite vallning med Liz, tänkte att det är lika bra att damma av lite eftersom vi ska åka och träna i Kisa-trakten på söndagen. Vi har börjat träna malteserkors lite smått, det verkar lite knepigt men det löser sig väl på något sätt.

Snart kommer jag att lägga ut nya bilder på Ninja och de andra hundarna och fåren på bloggen.


Nya valpen Ninja

Nu är min nya valp, Ninja, ca 9 veckor gammal. Jag har aldrig någon koll på exakt hur gamla hundarna är så det är cirka-uppgifter som gäller. Hon kommer från CMMs kennel, Mosse Magnusson, och är efter Jock och Star.

Hon verkar vara väldigt lätt på alla sätt och vis, fattar direkt att man helst kissar ute även om det kan hända ibland inne, är tyst på nätterna när hon ligger i sin bur bredvid sängen, säger inte ett ord under hela natten, lärde sig vad hon heter på bara ett par dagar, har fattat vad 'nej' innebär, kan läsa de andra hundarna jättebra, lite lagom förståndig, alltså inte den som bara kastar sig över allt utan att tänka efter etc. Nu ska jag ju inte säga så mycket efter bara en vecka men hon verkar så 'svenskt lagom', och då fick jag det också sagt.  Alltid retar det någon. Själv är jag ju tillverkad av äkta finsk råvara från början till slutet.


image4

Så här ser Ninja ut, hon är söt i alla fall i fall de inte blir något annat av henne.

image5

Här tänker Ninja sätta våra gäss på plats men de verkar vara av en annan mening.

Tanken är att jag ska försöka skriva lite om både Ninja och de andra hundarna, och skriva om lite annat också som känns aktuellt.


RSS 2.0