Kurs hos Jörgen i Kisa

Den 20 april var vi ett gäng glada vallhundsentusiaster som var hos Jörgen Olsson i Kisa och tränade. Det är kul att Jörgen har kommit igång med kurseriet igen.


Det var deltagare på alla nivåer från dem med äldre, mer rutinerade hundar till en som hade en liten tremånaders valp. Det är intressant att se både olika förare och olika typer av hundar i aktion.


Det ser ut att hända något intressant där borta eftersom alla har riktat sina blickar ditåt - från vänster Rocco, Jörgen, Lisa och Rose-Marie.


Karl-Johan, till vänster, ser bekymrad ut. Kan det bero på att Jörgen tycker att han ska göra en delning snart.


Men det var ju inga problem för Carl-Johan att göra en delning med Hoa - det klarade de galant!


Här är några ungtackor som först inte ville vara med men tydligen har de ångrat sig och spanar efter sina kompisar.


Här är det  Roccos och Ices tur att träna.

 
Eva ville testa sin valp, och valpen var jätteintresserad av fåren och började valla direkt. Karl-Johan hjälper till att hålla ihop flocken med sin hund.

Det var både roligt och givande hos Jörgen. Det blir nog flera träffar och träningstillfällen framöver, och det känns kul!


Första tackorna med lamm ute i det fria

Igår släppte vi ut de första tackorna med lamm. Det var fem stycken som har fått trillingar - lammen tyckte att det var både kul och lite otäckt att komma ut så de höll sig nära tackorna. Hittills har vi fått 92 lamm, så det blir drygt 100 när alla har gjort sitt. Nu är det bara 14 tackor kvar att lamma, 51 har lammat så det är bara lite kvar - skönt!


Det smakar gott med det korta gräset.


Några tackor med trillingar i kvällssolen.


En del lamm släppte loss riktigt ordentligt!

Vår skatfamilj har ett byggprojekt på gång

Vi har några skator som håller på att bygga bo utanför vårt fönster. Lennart har tagit bilder på deras byggprojekt, dem hittar du här:

http://www.krissebygard.se/Skator_pica_pica.htm

Här är ett litet smakprov:Annars är det läget under kontroll, 20 tackor kvar att lamma, gåshonan ruvar för fullt och förhoppningsvis blir det små gässlingar framöver,ankorna har inte börjat ruva än.
 
Vi, Liz och jag, ligger i hårdträning för vi ska tävla om ca fyra veckor. Det ska bli spännande!

80 lamm hittills...Hittills är det 42 tackor som har lammat och det har blivit 80 lamm. De föddes under en hektisk tre veckors period, och nu är det bara 10 tackor kvar att lamma, och ca 5-6 ungtackor som lammar lite senare i maj. Vi som trodde att det skulle bli en utdragen lammning blev lite överraskade när det mesta hände mellan 10 mars och 31 mars, men å andra sidan är det mesta avklarat nu och det är skönt.


Det mesta har gått bra när det gäller lammning och leicester-tackorna är verkligen jättebra mödrar och tar hand om sina lamm på ett föredömligt sätt. Det problem som vi hade hört ang. leicester var att de kunde ha inåtvända ögonlock (alltså att kanten på det undre ögonlocket är inåtvänt) men vi har inte haft ett enda lamm med det. Det kanske var ett problem tidigare men har avlats bort. Det har inte varit några strörre problem vid själva lamningen heller, någon tacka har fått ett dödfött lamm men det får man nog räkna med. De tackor som hade problem med mjölkproduktionen har också kommit igång, det kanske var för tidig lamning som var orsaken men det får vi aldrig reda på.Vi är verkligen nöjda med våra leicester-tackor hittills, och hoppas att det fortsätter så. Det är bara ca fem veckor kvar till betespåsläppet, vad fort vintern och våren har gått egentligen!


Det blir väldigt spännande att se hur det går med mönstringen när det är dags att göra det med lammen. Hoppas att det blir några fina lamm som vi kan behålla som livdjur eller sälja till liv.
 


Det är helt underbart med sommartid för då kan jag träna vallning när jag kommer hem efter jobbet. Nu ligger vi i hårdträning för snart ska vi tävla igen, och förhoppningsvis med bättre resultat än sist!


RSS 2.0