Semestern har börjat

Idag var det första semesterdag, helt underbart! Jag 'knipsade'  med en vinklad trädgårdssax jättemånga tistlar i en av fårhagarna. Tistlarna förstör pälsen och ullen så dem vill man utrota helst och de är mycket mindre till antalet än de har varit tidigare år... men mycket jobb är det.

Gässlingarna växer så det bara knakar så jag ska lägga ut nya bilder på dem. Annars är det bara helt fantastiskt att ha sex semesterveckor framför sig!

Mikaelas möhippa

Idag ordnade vi möhippa för vår kära kollgea Mikaela. Till vardags heter han Mikael men på grund av hans talanger inom spexvärlden fick han bli Mikaela för en kväll.




Vi hade bjudit Mats till vårt gruppmöte och därefter skulle han presentera ett nytt uppdrag till Mikael, Jennny och mig. Uppdraget gick ut på att få fram nyckeltal på hur lyckliga medarbetarna i landstinget är och göra rapporter över dessa resultat.



Här sitter Mikael och försöker klura ut hur det här ska lösas.....Mikael undrade om lanstingsledningen tyckte att det var värt att satsa så mycket på nyceltal inom lycka men där hade Mats ett snabbt svar: 'Vi gör ju så mycket annat också som är svårt att mäta och kan ifrågasättas så varför inte detta.....'



Den här bilden är en summering av Mats uppdrag till Mikaela. Hur tydligt som helst, eller hur?




Mikaela efter att vi hade klätt honom i fina kläder, sminkat och försett honom med dricka (det var ju varmt den kvällen). Nästa steg för Mikaela var att åka buss till Stora Torget, via Lambohov.

Gässlingarna ute i det gröna

Idag var gässlingarna ute för första gången. De var väldigt nyfikna men noga med att hålla sig till de vuxna gässen och följde de vuxna på hela tiden.


Här tar gässlingarna de första stapplande stegen ute i det gröna.





Så här såg himlen ut här om kvällen, alldeles lila och rosa.

Gässlingarnas lägesrapport

Alla fem gässlingar mår bra och växer så det knakar. På en vecka har de blivit minst dubbelt så stora. De äter både vanligt startfoder för fjäderfän och maskrosblad och andra ogrässorter. Det gröna fodret får vi plocka till dem eftersom de har varit inne så länge. Jag tänkte släppa ut dem idag och öppnade dörren så de kunde gå ut men det ville dem inte - varken de små eller vuxna gässen var intresserade av att gå ut. Där stod jag med kameran i högsta hugg ett bra tag men sedan insåg jag att det var lönlöst.


Så här små var de när de var 3-4 dagar gamla. Jag hoppades få nya bilder idag men det blev inget av det eftersom de inte gick ut.

De gick inte ut och till slut började det ösregna så det var lika bra att stänga luckan till gåshuset. För övrigt var det helt fantastiskt med regn, det har varit jättetorrt och inte regnat alls på länge så det behövdes. Det är så torrt överallt så man undrar vad fåren ska äta om det fortsätter så här.

Vi har även svenska gula ankor, en utrotningshotad gammal lantras. Det är inte konstigt att de är utrotningshotade, två av honorna har ruvat ett tag och sedan får de för sig att gå därifrån och inte vill fortsätta ruva så det är klart att det inte blir några ungar då. Det blev två ungar första året, alltså för två år sedan, och de höll på så här redan då, och inga ungar förra året och inte lär det bli några i år heller om de ska fortsätta så här.

Besök från jobbet

Idag hade vi gruppmöte hemma hos mig. Vi hade lite möte först och sedan gick vi runt och tittade på tackor med lamm, ankor och gäss.


Därefter hade vi en tävling i fårvallning - det måste man bara ha om man kommer till Krisseby. Vi använde en grupp på 12 tackor som skulle fösas en bit på ca 30 meter och sedan fållas in i en ganska stor fålla. Jag delade in gruppen i två lag. Mikael, Barbro och Jenny fick vara med i ena laget och Britt-Marie, Malin, Magnus och Anna D i det andra. Det var lite ojämnt i grupperna eftersom den ena hade bara tre deltagare men jag tänkte att Barbro som gammal fårägare och Mikael med viss erfarenhet av djur har viss fördel av det så det fick bli så. Jag var rättvis, stenhård och mutbar domare.


Jag visade först med hjälp av hunden Liz hur fåren ska flyttas och fållas in, och sedan var det bara att köra igång.


Malin motar fåren från ena sidan och Britt-Marie lockar med havre - domaren var mutbar men det var inte lika lätt med fåren.


Här är hela laget i aktion, Malin, Britt-Marie, Magnus och Anna.

Laget med fyra deltagare började och det gick riktigt bra att fösa fåren men det blev värre när de skulle fållas in, fåren var inte alls sugna på att gå in i en fålla men det kan bli så ibland.


Det blev ungefär så för det andra laget också. Lagen var så jämna för övrigt så det blev oavgjort och fåren var lite trötta så vi hade inget utslagsmoment och det fick förbli oavgjort. Men det var mycket bra kämpat av båda lagen!


Jenny, Barbro, Mikael och fåren - fåren var inte så samarbetsvilliga först men med lite hjälp av hunden Zissi gick det bättre.



Barbro, Mikael och Jenny såg glada ut efter en god insats.


Vi slutade med fika på verandan och lite eftersnack. Vi hade också sällskap av miljoner med flugor och alla våra fem hundar.

Det var en mycket trevlig eftermiddag, och ett jättestort tack att Ni ville komma!


'Våra kvigor'

Nu har 'våra kvigor' flyttat till den hage där de egentligen skulle gått från början. Deras 13 kompisar är fortfarande på rymmen fast 10 av dem går i en inhängnad så att det går nog bra att flytta hem dem sedan. De har dock sällskap av 7 andra kvigor och en tjur som flyttade hit för någon vecka sedan.


2008.06.07
Nu har kvigorna fått sällskap av 7 andra kvigor och en tjur.

Hoppas att vi kan försöka valla in djuren så att det är lättare att få hem dem i fall de får för sig att ge sig på nya äventyr. Det var trevligt att få göra bekantskap med nötdjur - de här verkar vara väldigt lungna och sansade, i alla fall så länge de håller sig innanför stängslet.


Besök från Bäckalyckans förskola



Vi hade besök från Bäckalyckan i veckan. Bäckalyckan är en förskola med kristen profilering och är föreningsdriven av Svenska Alliansmissionen i Ödeshög, vilka står som huvudman. Här kan du läsa mer om Bäckalyckan, http://www.alliansohog.se/backalyckan/backalyckan.php .


Bäckalyckan är en mycket populär förskola där många föräldrar vill ha sina barn - ett jättebra betyg för personalen och givetvis bra PR för Boet!


    

Vi hade uppvisning av ankvallning och barnen fick klappa några lamm samt provköra vår gamla traktor, en oväntad attraktion som vi inte alls hade tänkt på. Det finns flera bilder från besöket på vår hemsida http://www.krissebygard.se/ under menyn Galleri.


Gåsresan

Vi har tre gäss, en hane och två honor. Vi köpte dem för 1,5 år sedan och visste inte så mycket om gäss och deras beteende då. Det visade sig att ena honan och hanen har bildat par och har säkert gift sig också, och gjort allt för att markera att de är ett par och är väldigt tighta i sitt förhållande vilket gör att den ena honan är ganska mycket ensam och går ofta för sig själv. Den ensamma honan blir väldigt utsatt för bl a rävar och hon uppskattar säkert att få lite sällskap tänkte vi.




















Våra tre gäss.


Honorna har lagt ägg och ruvat och ruvat så förhoppningen var att det skulle bli ungar men naturen ville inte det. Det är nämligen svårt att köpa vuxna gäss till en befintlig flock så det enda som återstår är att ungarna föds in i den befintliga flocken och så skulle den ensamma honan fått sällskap men det blev inte så.


Eftersom våra gåshonor hade ruvat i ca 6 veckor och det inte blev några gässlingar så då får man hjälpa dem lite. I torsdagskväll åkte Mitzi och jag till Markaryd för att hämta några nyfödda gässlingar. Man kan ta några nyfödda gässlingar och stoppa dem under en ruvande hona och med lite tur så tror honan att det är hennes ungar som har kläckts och tar hand om dem som om de vore hennes egna.


Jag chansade på att åka 52 mil t o r och hämta fem nykläckta gässlingar som våra gåshonor och hanen förhoppningsvis skulle acceptera och ta till sig i familjen.


Mizti och jag åkte till Knäred som ligger mellan Markaryd och Laholm och fick träffa Kurt och Inger Persson, som hade ett antal gässlingar och även andra intressanta djur, bla lantrasnöt och både blå och gula svenska ankor. Det var en av de varmaste dagarna men vägen dit var ju inga problem med AC i bilen, det var svalt och skönt. Men annat var det när vi skulle åka hem. De små gässlingarna tål inget drag eller kyla så att ha ACn på var inte att tänka på. Inte ens fläkten vågade jag ha på. Och för att vara på den riktigt säkra sidan skruvade jag upp värmen så att om något skulle blåsa från fläkten så var det varm luft - och det gjorde det också! Det var varmt i bilen på hemvägen. Jag stannade två gånger för att se att gässlingarna levde - och det gjorde dem.


2008.06.07
Så här såg gässlingarna ut under transporten. De åkte i en liten kartong med tidningspapper i botten, lite sågspån och halm.


Vi var åter hemma ca 22.45, svettiga och varma, och det viktigaste av allt, gässlingarna vid liv efter den 27 mil långa resan.


2008.06.07
Så här såg det ut när vi passerade Vättern ca 22.15. Jag tänkte att alla har vi våra laster, en del cyklar Vättern-rundan och här transporterar jag mina gässlingar.

Nu väntade det spännande ögonblicket då jag skulle ta två av ungarna och stoppa dem under ena honan och hoppas att hon tar hand om dem. När jag gick in i gåsbåset ställde de sig i ena hörnet och undrade säkert vad jag gjorde i deras bås mitt i natten. Jag la in gässlingarna i redet där äggen de hade ruvat låg och blundade och hoppades på att det bästa skulle ske!


Jag såg två alternativ som skulle kunna ske, antingen tar de hand om ungarna och allt går bra, eller också mosar dem ungarna till oigenkännliga dunbollar. Gäss kan vara ganska burdusa och tydliga i sitt beteende om de är på det humöret. Som tur var hände det första alternativet, ena honan gick fram till de pipande ungarna direkt och la sig på dem och tog hand om dem som om de var hennes egna ungar. Då tog jag dem tre resterande gässlingarna och gick in och skulle lägga dem också där men då hade båda honorna och hanen bestämt sig att försvara de två första gässlingarna så det var inte bara att gå in i båset och lägga gässlingarna där utan jag fick nästan slänga dem till gässen - jösses vad de försvarade de två första gässlingarna direkt! Det är en väldigt bra egenskap att de försvarar så det är inget att säga om det men de kunde väl varit lite lugnare mot mig men icke!



Jag var uppe ett par timmar till för att se vad som hände med gässlingarna. Allt såg ut att gå väldigt bra så ca 00.45 gick jag och la mig.


Även nästa dag såg allt bra ut och nu har vi haft dem här i 1,5 dygn och alla fem är vid liv och verkar vara pigga och må bra så vi får hoppas att det går bra även i fortsättningen. Gåshonorna verkar hjälpas åt att ta hand om ungarna, jag vet inte om det är så att  den ena har hand om vissa och den andra om några andra men båda två har ungar under sig, och hanen är engagerad i allra högsta grad. Jag återkommer med bilder på våra vuxna gäss och gässlingarna men just nu vill jag inte störa deras familjefrid genom att gå in och fotografera.


Kurt och Inger Persson har flera gässlingar till salu om någon har blivit intresserad efter att ha läst detta. Våra gäss är väldigt tama och snälla men försvarar sina ungar vilket är exakt vad de ska göra. Överhuvudtaget var det en mycket positiv överraskning att göra bekantskap med gäss när vi skaffade de första - det är intelligenta och lättlärda djur som man har glädje av under lång tid. De kan bli uppåt 20-30 år gamla om de inte slaktas eller dör i förtid av andra anledningar.


Du kan ringa till Kurt och Inger på 0430-510 60 om du vill köpa gässlingar.


RSS 2.0